Hoppa till innehåll

Sitta still i båten när börserna skakar

Denna vecka började minst sagt skakigt på grund av situationen mellan Ukraina och Ryssland. Jag är själv för dåligt insatt, rent geopolitiskt, för att ha någon åsikt i frågan men min reflektion handlar mer om idén att sitta still i båten när börsen är skakig.

Eftersom våra investeringar, till allra största del, är placerade i stabila företag med lång historik, väl beprövade affärsmodeller och god intjäningsförmåga så är vi inte direkt oroliga när det skakar som det gör ibland. Visst är det tungt att se portföljen minska så mycket men om vi lyfter blicken så innebär inte nedgången att folk kommer sluta ringa med Tele2, sluta handla mat på Hemköp eller upphöra att tanka med bensin baserad på olja som Equinor säljer.

Statistiskt och historiskt sett så går börsen alltid upp så att sitta still i båten och härda ut nedgångarna är definitivt vårt förhållningssätt. (Att börsen alltid går upp beror mycket på att centralbankerna skapar för mycket pengar och förstör valutornas värde men det är en annan diskussion).

Frågan är då om man alltid ska sitta still i båten eller om man ändå ska sälja i raset? Det är helt och hållet upp till en själv, ens egna förutsättningar och hur ens portfölj ser ut. Glöm inte att börsras som i måndags gör att man kan köpa fler aktier till portföljen till ett lägre pris 🙂

Hur gör ni läsare med era portföljer när det blåser storm på marknaderna?

(Handel med aktier, fonder och andra finansiella instrument är förenat med risker. Innehållet i detta inlägg ska inte tolkas som ekonomisk rådgivning på något sätt. Du som bloggläsare är ansvarig för dina egna investeringar.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish