Hoppa till innehåll

Portföljinnehav: Axfood

FöretagAxfood
MarknadsplatsLarge Cap Stockholm
Aktiens kortnamnAXFO
LandSverige
Grundades2000
BranschDagligvaruhandel
Antal anställda12 000
Hemsidaaxfood.se

Axfood bildades år 2000 efter en sammanslagning av olika dagligvarubolag. Axfoodkoncernen består av flera olika bolag, bland andra: Willys, Hemköp, Snabbgross, Dagab, Eurocash (Norge), Tempo, Handlar’n, Mat.se, Middagsfrid och Urban Deli. Marknadsandelen i Sverige är runt 20% totalt sett och för Axfood så står Willys för nästan 56 % av omsättningen.

Axfood är en stabil utdelare och en populär aktie bland oss utdelningsinvesterare. På Avanza finns det över 70 000 individuella aktieägare. På nuvarande aktiekurs är direktavkastningen lite över 3 % men oavsett så är det i mitt tycke en stabil placering. Vi handlar själva en hel del på både Willys och Hemköp så det är alltid trevligt att ”få tillbaka” en liten slant på sina matinköp i form av utdelning. Vi ägde även ICA tidigare men eftersom det bolaget köptes ut så har vi endast Axfood kvar av dagligvarubolagen i Sverige.

Utdelningshistorik:

ÅrUtdelning
20227,75 SEK
20217,50 SEK
20207,25 SEK
20197,00 SEK
20187,00 SEK
20176,00 SEK
201614,00 SEK (inkl extra utdelning)
20154,30 SEK
20143,80 SEK

Axfood delar ut pengar halvårsvis i mars och september.

Varför investerade vi i Axfood?

  • Ett ord: dagligvaruhandel
  • Starka koncernbolag och varumärken
  • Konjunkturokänslig verksamhet
  • Bra utdelningshistorik

Idag har vi 443 st aktier i Axfood till ett värde av ca 107 000 kr och vi kommer behålla innehavet för lång tid framöver. Ägt aktien i många år, både i föräldraportföljen och i barnportföljen.

Vad tycker ni om Axfood som investering? Skriv gärna en kommentar om hur ni tänker.

(Handel med aktier, fonder och andra finansiella instrument är förenat med risker. Innehållet i detta inlägg ska inte tolkas som ekonomisk rådgivning på något sätt. Du som bloggläsare är ansvarig för dina egna investeringar.)

Etiketter:

2 kommentarer till “Portföljinnehav: Axfood”

  1. Dyrt men tryggt och stabilt. 14,8% om året senaste 5 åren ex utdelning är riktigt bra för en sån här business. Förmodligen kommer det vara en helt ok investering i framtiden också.

  2. Instämmer till fullo! På min lokala Willys är det i princip alltid fullt när man handlar och jag tror att just Willys kommer gynnas när matpriserna stiger eftersom de i regel ligger på lägre priser än övriga dagligvarukedjor. Willys kommer också höja priserna men i relation till andra så kommer det inte märkas lika mycket. Men men, vi får se 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish