Hoppa till innehåll

Viceroy Research vs SBB

I måndags släppte ett USA-baserat analysföretag en rapport kallad ”Samhällsbyggnadsbolaget – Hard to pronounce, harder to justify value” där SBB sågas jämns med fotknölarna. Aktiekursen rasade och sedan började veckans följetång. SBB:s vd Ilija Batljan gick till hårt angrepp mot Viceroy och anmälde det hela till Finansinspektionen då det hela, enligt SBB, var en medveten attack för att få kursen på fall samtidigt som en stor blankarposition tagits.

SBB har sedan besvarat Viceroys rapport och i princip ogiltigförklarat det som skrivs. Viceroy har besvarat SBB, rättat ett eller ett par faktafel som de i sin tur inte gör att deras ståndpunkt förändrats, d.v.s. att SBB i princip är ett luftslott där pengar och bolag byter ägare, där värderingar saknar proportioner och där förvärv sker genom tvivelaktiga upplägg med emittering av D-aktier med mera.

Jag har läst hela Viceroys rapport, SBB:s svar och Viceroys replik men är inte riktigt med på teknikaliteterna som beskrivs utifrån årsredovisningar som rapporten hänvisar till. Jag har därför svårt att tolka och bilda mig en klar uppfattning om vem som har rätt och vem som har fel eller om sanningen ligger däremellan.

Oavsett om det ligger någon medveten blankningsstrategi bakom rapporten så tycker jag definitivt att det finns frågetecken som SBB inte besvarat. Jag är själv förbluffad över att Ilija Batljan går från att vara politiker in i fastighetsbranschen där han efter ett par höga positioner på diverse bolag startar SBB, som går från noll till ett börsvärde på 70 miljarder kronor på bara fem år. Under resan blir han mångmiljardär och en av Sveriges rikaste personer. Jag påstår inte att något olagligt har skett men utifrån de transaktioner och detaljer Viceroy behandlar i den 26-sidiga rapporten så skulle jag vilja veta mer. Någon journalist med bättre kunskaper än jag inom fastighetsekonomi och fastighetstransaktioner borde verkligen gräva djupare i detta och granska det som skrivs i rapporten.

To be continued…

Källor:

Viceroy Research

Viceroy Research rapport Samhällsbyggnadsbolaget – Hard to pronounce, harder to justify value”

SBB

SBB:s replik till Viceroy Research rapport

(Handel med aktier, fonder och andra finansiella instrument är förenat med risker. Innehållet i detta inlägg ska inte tolkas som ekonomisk rådgivning på något sätt. Du som bloggläsare är ansvarig för dina egna investeringar.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish