Hoppa till innehåll

Vårt månatliga fondsparande

Vi började spara relativt nyligen i ett gäng olika fonder. Den gemensamma nämnaren för alla fonder är låg eller ingen avgift alls. Mitt råd till de som vill spara, men inte känner att de har tillräckligt med kunskaper om aktier, att spara i indexfonder. Över tid så följer indexfonderna den generella utvecklingen på börserna, därav namnet indexfonder. Dessa är passivt förvaltade fonder och kostar därför väldigt lite jämfört med aktivt förvaltade fonder. Statistiskt sett så är det extremt ovanligt att aktivt förvaltade fonder (med högre avgifter) lyckas slå index och det finns starka röster emot aktiv fondförvaltning eftersom de kostar mycket och presterar dåligt.

Ja, det finns undantag där en viss förvaltare lyckats att slå index, men med hur mycket och till vilket pris för den individuella fondspararen? Svenska banker tjänar enorma pengar på fondavgifter men enligt min mening finns det ingen anledning att göda dem i onödan. Precis som för alla inlägg så är detta ingen rekommendation; alla måste alla göra sin egen analys, läsa om olika fonder och bilda sig sin egen uppfattning om vad som är ett lämpligt sparande.

Eftersom vi är en sparsam familj så vill vi naturligtvis undvika onödiga kostnader så därför placerar vi i följande fonder. Vi sparar 10 000 kr/månaden och förändrar lite titt som tätt hur vi fördelar pengarna på varje fond. Utöver våra aktieportföljer så får vi en bredare spridning med fonder och dessa kan ligga och tugga på ett par år framöver.

FondFondförvaltareAvgift
Indeksfond Danmark ANordnet0,2 %
Indeksfond NorgeNordnet0,0 %
Indeksirahasto Suomi (Finland)Nordnet0,0 %
Indexfond Europa ESGNordnet0,2 %
Indexfond Global ESGNordnet0,2 %
Indexfond SverigeNordnet0,0 %
Japan IndexnäraLänsförsäkringar0,2 %
Aktiefond InvestmentbolagSpiltan0,2 %

(Handel med aktier, fonder och andra finansiella instrument är förenat med risker. Innehållet i detta inlägg ska inte tolkas som ekonomisk rådgivning på något sätt. Du som bloggläsare är ansvarig för dina egna investeringar. Blogginlägget skall ej tolkas som reklam för namngivna fondförvaltare)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish