Hoppa till innehåll

8 spartips för nyblivna föräldrar

Många säger att det är dyrt att skaffa barn och självklart så kostar det en hel del pengar från nyfödd till sista terminen på gymnasiet. Men precis som med allt annat så beror kostnaderna till stor del på föräldrarnas förhållningssätt till kostnader, vad som är viktigt och vad som inte är viktigt. Den största förändringen är att mammans inkomst minskar då föräldraledigheten kickar igång (och sedan tvärtom när pappan tar föräldraledigt). Beroende på inkomst och levnadsstil så krävs definitivt planering redan innan födseln. Eftersom alla föräldrar har olika förutsättningar och inkomster så är följande tips bara generella och kryddade med våra egna erfarenheter.

Barnförsäkring/gravidförsäkring
Att teckna en gravid-, och efterföljande barnförsäkring är ett absolut måste. Jämför premierna från olika försäkringsgivare och glöm inte att undersöka om ni kan få ännu bättre erbjudanden via jobbet eller t. ex via din fackförenings kollektivavtal.

Buffertspara inför beräknat födelsedatum
Lägg undan en slant varje månad för att täcka upp initiala kostnader som dimper ner då barnet föds. Är det en problemfri graviditet så kanske det inte behövs någon buffert men om allt inte går som det ska kan det bli ett antal taxiresor till sjukhus och vårdcentraler med tillkommande kostnader. Som med allting annat så är det alltid bra med en buffert för att täcka oförutsedda händelser.

Handla begagnat
Barnvagn, babybjörn, barnsäng, bilbarnsstol, vagga, balja, skötbord, kläder, leksaker och allt annat som hör till finns att köpa begagnat. I vår värld fanns det ingen anledning att köpa allt detta nytt. Självklart köpte vi ett par nya plagg, sängkläder och annat men ungefär 90% av alla pryttlar köpte vi begagnat. Ett par bekanta fick barn samma år som jag och de köpte bara sprillans nya grejer varav det mest häpnadsväckande var barnvagnarna. När vi gav 800 kr för en begagnad Brio med alla tillbehör köpte de barnvagnar för 12 000 kr. När vi köpte klädpaket på Blocket för 200 kr (cirka 50 plagg) så storhandlade de på Polarn & Pyret. Visst, kanske ett extremt exempel men jag är förvånad över hur många föräldrar som i princip undviker allt som har med begagnat att göra.

Det finns stora pengar att spara och tänk på att barn växer fort. När vi köpte klädpaket under de första åren så var det alltid flera plagg som var oanvända – med prislapparna på. Det fina i kråksången är att vi sålde vidare alltsammans, till och med till ett högre pris än vad vi köpt för vid ett par tillfällen. Vi köpte faktiskt oöppnade blöjpaket på Blocket till vrakpris.

Våra barn har lämnat de tidiga barnåren men under åren så har vi fortsatt att köpa begagnade kläder, cyklar, snowracers, TV-spel och mycket mer. Bra för ekonomin och bra för miljön.

Laga egen barnmat
Visst är det praktiskt och enkelt att ta med sig inköpta barnmatsburkar från mataffären men gör detta endast när nöden kräver. Att laga egen barnmat är nyttigare och betydligt billigare. Vi brukade göra barnmatssatser och frös in små burkar med färdiga portioner, som vi sedan kunde ta fram eller ta med på utflykter.

Ett tips är att också göra egna fruktsmoothies (när barnet är tillräckligt gammalt). Det finns en uppsjö varianter i affärerna, t. ex Sempers ”Klämmis”, men ta en titt på kilopriset på en sådan förpackning så kan du snabbt räkna ut att en egentillverkad smoothie förmodligen kostar en tiondel av en ”Klämmis”.

Kundklubbar (Apoteket, Libero) och rabattkuponger

Jag har lite dålig koll på kundklubbarna som finns just nu men när våra barn var små fanns det bland annat Liberoklubben där vi alltid fick rabatt på blöjor. Apoteket hade också en klubb där vi fick mycket rabatter på barnrelaterade produkter. Håll även utkik efter rabattkuponger och erbjudanden som dyker upp hela tiden i tidningar, på webben, på barnmässor och via e-postutskick.

Tidig potträning
Detta är ett tips som kan spara in mycket pengar på blöjor men självklart beror det helt på föräldrarnas och barnets förutsättningar.

Köp inte större bostad innan första barnet
Under årens lopp när jag pratat med vänner, kollegor och bekanta som är på väg att få sitt första barn, så har en sak dykt upp vid flera tillfällen – behovet av en större bostad. Finns det goda skäl att köpa en större bostad när man bildar familj? Självklart, men varför ha bråttom? Under det första året så går det alldeles utmärkt att bo smått och likaså under det andra året eftersom en bebis befinner sig i en bärsele, i famnen eller i en säng större delen av tiden.

Vi bodde i en liten lägenhet under de första tre åren med vårt första barn och det gick alldeles utmärkt. Att köpa något större, med en betydligt högre skuldsättning och månadskostnad, var inte särskilt lockande och under den här tiden kunde vi spara till en insats för en större lägenhet.

Så om ni går i ”köpa större”-tankar eftersom första barnet är på väg. Grubbla igenom detta ett varv till och fundera på om ni inte kan bo kvar ett par år till i ettan eller tvåan. Ni kommer ha mindre inkomster under ett eller två år så är det nödvändigt att samtidigt höja era boendekostnader?

Starta ett barnsparande
Med respekt för att alla har olika förutsättningar så är ändå rådet att öppna upp ett barnspar från start. Sätt in en liten slant via autogiro i en eller ett par indexfonder och låt sparandet rulla på. Hur vi själva gjort med vårt sparande till barnen finns beskrivet i ett tidigare inlägg.

Tips från er läsare?
Har ni läsare fler bra tips för alla blivande föräldrar, dela med er i en kommentar 🙂

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish