Hoppa till innehåll

Portföljens dagligvarubolag

I dagsläget har vi sju stycken dagligvarubolag i portföljen. Den vanliga definitionen är egentligen ett bolag som i huvudsak säljer livsmedel till konsument men jag har även lagt in våra tre bryggerier också då de marknadsför och säljer livsmedel.

Som utdelningsinvesterare är bolag som dessa givna i portföljen. De ligger mest och tickar år efter år, avkastar i regel 5% eller mer och är sällan särskilt volatila på marknaden. Om börserna skakar så utgör dessa ofta en tryggare hamn eftersom dagligvarubolagen har prissättningsmakt i en högre utsträckning än andra branscher eftersom folk alltid måste handla livsmedel. Det är den delen av konsumtionen som inte kan minskas i någon större utsträckning för att parera ekonomisk oro. Självklart kan konsumentens köpbeteende skifta i butiken där dyrare varor ersätts med billigare men detta har ingen jättestor påverkan för dagligvaruhandeln rent generellt.

Axfood är vårt klart största innehav bland dessa bolag. Vi har totalt 457 st aktier och vårat GAV är mindre än hälften av dagens aktiekurs. Bolaget delar även ut pengar två gånger per år, vilket är uppskattat. Just nu är Axfood väldigt högt värderat med ett P/E på nästan 30 så vi kommer inte köpa fler aktier i dagsläget.

Europris, vars aktie är noterad i Norge, är ett innehav som vi kommer utöka allt eftersom. Just nu har vi 620 st aktier. P/E-talet ligger under 10 men med bolagets olika varumärken och fokus på lågpris så tror jag de kommer ligga bra till nu när priserna går upp. Överskottsbolaget, som de flesta känner till, ägs av Europris och så sent som idag var jag inne där för att köpa diskmedel och annat. Det var långa köer i kassan och även om ÖoB inte är lika billigt som för kanske 10-15 år sedan så är flera varor billigare än närliggande ICA-, och Coopbutiker.

Carrefour är ett nytt innehav, med 50 st aktier, från och med augusti. Den Frankrikebaserade dagligvarujätten har ett P/E-tal på rimliga 11 just nu men direktavkastningen ligger under 4% baserat på nuvarande aktiekurs så utdelningsmässigt kanske inte jättespännande. Dock har bolaget över 12 000 butiker och omsätter nära 900 miljarder kronor per år så vi får hoppas att utdelningarna kan höjas framöver.

Orkla, noterat i Norge, har omfattande verksamhet i Sverige och är ett riktigt konglomerat av olika varumärken, både inom livsmedel men även varor som duschtvål och annat. Vi har 220 st aktier just nu. Aktiekursen har i princip stått still i fem år och direktavkastningen är blyga 3,7%, vilket är lite märkligt med tanke på en extremt stark portfölj av varumärken, men vi gillar bolaget ändå. Jag ser Orkla nästan som ett investmentbolag och roar mig med att kolla vilka produkter hemma i köket som kommer från Orkla och det är en hel del. Vad sägs om följande varumärken: Abba sill, Kalles Kaviar, Ballerina kakor, Bliw tvål, BoB saft, OLW chips, Cederroth plåster, Ekströms kräm, Felix mikromat mm, Frankful veganmat, Göteborgs Kex, Grandiosa Pizza, Grumme tvättsåpa, Havrefras, Jordan tandborstar, Kronjäst, Nutrilett, Paoluns musli, Risifrutti, Salvequick, Samarin magmedicin, Singoalla kakor och många fler.

Coca Cola, Carlsberg och Kopparbergs är mer fokuserade på bryggeriverksamhet och drycker men eftersom det är livsmedel inkluderar jag dessa i gruppen dagligvarubolag. De kanske är mer känsliga för konjunktursvängningar men folk kommer dricka sin läsk, öl och cider oavsett. Förutom Kopparbergs så har Coca Cola och Carlsberg en drös varumärken, vilket ger en större riskspridning, men när det gäller cider är Kopparbergs oerhört starka i Sverige och internationellt.

Har ni läsare några andra dagligvarubolag i era portföljer, skriv ett tips i kommentarsfältet 🙂

(Handel med aktier, fonder och andra finansiella instrument är förenat med risker. Innehållet i detta inlägg ska inte tolkas som ekonomisk rådgivning på något sätt. Du som bloggläsare är ansvarig för dina egna investeringar.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish