Hoppa till innehåll

Vi sparar i HSB Bospar

HSB är Sveriges största bostadskooperativ som sysslar med förvaltning, byggande, planering, finansiering och bosparande och har över en halv miljon medlemmar. Ungefär 80 % av medlemmarna bor i någon av HSB:s nästan 4 000 bostadsrättsföreningar och 20 % är bosparande medlemmar.

En del av vårt månatliga sparande går till HSB Bospar sedan drygt två år tillbaka. Tidigare gick det bara att spara på ett regelrätt konto men sedan 2020 går det att spara, via Danske Bank, även i ett par olika fonder. För varje hundralapp får man 1 poäng och maxpoängen per månad är 5 poäng. Vi sparar alltså 500 kr i månaden, vilket ger oss 60 bosparpoäng per år. Sparandet placeras i en indexfond med låg avgift. Sedvanliga insättningsgarantier mm gäller för de olika sparalternativen. Ett medlemsskap i HSB är också obligatoriskt och kostar 300 kr/år.

Vad får man då för sparandet förutom (förhoppningsvis) en summa pengar?

Förtur till nybyggda hyresrätter och bostadsrätter.

Möjligheten att ge bort bosparpoäng till sina barn.

Möjlighet för unga (18-29) att köpa bostad via ”HSB Dela”

För vår del handlar detta sparande uteslutande om poängen vi sparar ihop. Antingen kommer vi använda dem själva och kanske flytta till en annan bostadsrätt eller hyresrätt på ålderns höst, eller så skänker vi bort poängen till ungarna så att de kan få förtur på nyproduktion eller nya hyresrätter. Via ”HSB Dela” kan en person i åldern 18-29 köpa 50% av bostaden och dela köpet med HSB. Hur denna lösning fungerar har jag inte koll på men det kanske är ett alternativ för vissa.

Tillgång till bostäder till rimliga priser, framförallt i Stockholm och andra storstäder, kommer vara ett problem under lång tid framöver så om bosparlösningar som HSB:s finns som alternativ, varför inte slänga in en slant där och i varje fall öka chanserna att ”få” en bostad längre fram?

Förutom HSB finns andra byggbolag, kommunala-, och privata bostadsbolag som har kösystem och bospar. Mitt råd är att sätta era barn i kösystem så fort det är möjligt (och om de ekonomiska förutsättningarna tillåter det), särskilt i Stockholms Bostadsförmedling. Här kan du ställa barnen i kö från 18 års ålder till en avgift om 200 kr/år. Självklart bör du som redan fyllt 18 år själv ställa dig själv i kö om du inte redan gjort det.

Hur många poäng krävs det då för att vara med i matchen? Det beror helt och hållet på vilket typ av projekt, ort, läge och övriga faktorer som kan påverka. För projekt i Stockholm finns en lista på hur många poäng som krävs och det varierar från 160 poäng till över 1 000 poäng för de mest attraktiva projekten. Gissningsvis kräver projekt utanför Stockholm betydligt färre poäng så i princip kan det räcka med ett par års sparande för att ”få” en bostad.

Läs mer om HSB Bospar på deras hemsida och gör din egen analys huruvida detta är intressant eller inte.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish