Hoppa till innehåll

Nyårskrönika 2022

Med en dag kvar på 2022 så är det dags för en sammanställning av året som gått och lite om planerna inför nästa år. Det blev totalt 52 blogginlägg så jag lyckades hålla ett/vecka i genomsnitt men målet är självklart att skriva betydligt fler inlägg. Ni andra ekonomibloggare får gärna slänga in min blogg i era länklistor 🙂

Hur gick portföljerna jämfört med index? Lite svårt att beräkna då de är utspridda men på de konton jag hanterar var nedgången 5,8% under året och på fruns konton var nedgången 9,4%. Jämfört med OMXS30:s nedgång på 14,8% under året så gjorde vi bra ifrån oss relativt sett.

Utdelningarna under året:

(exklusive ev. källskatter)

Januari6 263 kr
Februari3 156 kr
Mars10 729 kr
April34 475 kr
Maj55 052 kr
Juni19 581 kr
Juli7 217 kr
Augusti4 662 kr
September6 004 kr
Oktober14 647 kr
November13 697 kr
December8 472 kr
183 955 kr

60 % av utdelningarna rasslade in andra kvartalet och så kommer det nog se ut framöver då de flesta halvårs-, och årsutdelande bolagen skiftar ut pengar just denna period. Inte oss emot då ett av våra långsiktiga mål är att kunna finansiera sommarresor med utdelningarna som kommer just i kvartal två.

Barnens portfölj:

Aktierna i ungarnas portfölj har inte rört sig så mycket under året och har pendlat upp och ner kring 750 000 kr. Telia och Telenor har varit riktiga sänken och gått ner orimligt mycket i min mening men de kan ligga där och dela ut fortsättningsvis. Totalt fick vi in 45 702 kr i utdelningar, vilket motsvarar 34 stycken extra barnbidrag för året. Vi har återinvesterat det mesta men även använt runt 10 000 kr av utdelningarna för att betala sommaraktiviteter, idrottsläger och lite annat smått och gott.

En förändring under 2023 är att äldsta barnet kommer få barnbidraget som månadspeng men med förbehållet att 525 kr av barnbidraget oavkortat går till ett fondsparande i eget namn på Avanza. Dessa kommer placeras i 5 olika indexfonder och inte bli tillgängliga för barnet fyller 18. Vi kommer också sätta upp ett vanligt sparkonto, också i barnets namn, för ett målsparande. Hur mycket som vår äldsta vill sätta in där får hen bestämma själv men vi kommer föreslå ett par hundralappar. Tanken är att från tidig ålder skapa förståelsen för sparande, hur viktigt det är och hur kapital kan byggas över tid så länge man tänker långsiktigt. När barnet kommer upp i sommarjobbsålder så ska de redan tänka att de ska spara en del av inkomsterna. Ju tidigare sparandet börjar desto snabbare kommer snöbollen rulla!

Vi kommer fortsätta spara 500 kr i månaden för äldsta barnet i den befintliga aktieportföljen som står i våra namn. För yngsta knodden fortsätter vi med att spara 1 825 kr i månaden fram till att hen blir tonåring.

Totalt aktieportföljvärde 31/12 2022:

3 447 759 kr

Vår sparstrategi för 2023:

Sparkvot: 50% av nettolönen skall sparas i aktier, fonder och på sparkonton. Detta kan låta som extremt mycket men vi lever ett helt vanligt liv och våra månadsutgifter är i princip oförändrade de senaste tre åren.

Aktieutdelningar: 90% skall återinvesteras och 10% användas för barnens aktiviteter.

Återbetalning utländsk källskatt: 100 % skall återinvesteras i aktier.

Matlådor: i november och december åt vi jobblunch på restaurang vid endast två tillfällen. Resterande arbetsdagar hade vi med oss matlådor. Bara med denna åtgärd har vi sparat tusentals kronor jämfört med om vi skulle ha ätit ute varje arbetsdag. Detta ska vi fortsätta med under nästa år.

Vår aktiestrategi för 2023:

Inga större avvikelser egentligen utan fortsatt fokus på ”tråkiga” stabila företag som säljer varor eller tjänster som människor inte kan vara utan; energi, dagligvaror, mobilabonnemang, försäkringar, läkemedel o.s.v. Vi kommer förmodligen vara försiktiga med ytterligare köp i fastighetsrelaterade aktier.

Vår fondstrategi för 2023:

Fortsatt månatligt sparande i indexfonder samt i Spiltan Investmentbolagfond. Har börjat kika på guld-, och ädelmetallsfonder men avgifterna är väldigt höga och innehaven väldigt volatila så vi får se.

Utdelningsmål för 2023:

Årets utdelningar var delvis dopade av bonusutdelningar men målet för 2023 är att landa någonstans mellan 200 000 kr och 225 000 kr tack vare kontinuerliga köp i aktier.

Champagnen ligger på kylning så med det önskar jag alla läsare stort lycka till med era egna sparmål och vägen till finansiellt oberoende 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish