Hoppa till innehåll

Portföljens energibolag

2022 var ett rekordår för världens energibolag. I dagsläget har vi fyra stycken energibolag i portföljen:

  • BP PLC
  • Equinor ASA
  • Exxon Mobil
  • Total Energies

Tillsammans omsatte dessa bolag 11 biljoner svenska kronor och gjorde en vinst på ca 2 biljoner kr. Norska Equinor är mig veterligen det mest lönsamma av bolagen med reservation för mellanösterns bolag, som förmodligen tjänar obegripligt mycket mer pengar. I en långsiktig utdelningsportfölj är energibolag definitivt viktiga och det finns en uppsjö att välja mellan. Själva har vi gått på bjässarna och undvikit mindre mer spekulativa bolag som sysslar med prospektering och annat. Som alltid, gör din egen analys innan du investerar pengar på börsen. Även energibolag kan rasa ner i källaren när marknaderna viker. Exxon Mobil rasade 2021 men har stigit med 460% sedan dess så de som köpte i dippen och höll kvar sitt innehav har sett en grotesk värdeuppgång + fina utdelningar.

Equinor har vi ägt längst av innehaven nedan och vi har inte köpt så många fler de senaste två åren, främst då värderingarna sköt iväg alltför högt. Skulle de komma ner en aning så köper vi nog fler men tills dess fokuserar vi mer på kraftförsörjningsbolag.

Aktierna i portföljen dess omsättning och senast rapporterade vinster:

BP PLC (Storbritannien)

Omsättning: 249 miljarder dollar

Senast rapporterade vinst: 28 miljarder dollar

Hemsida: bp.com

Equinor (Norge)

Omsättning: 147 miljarder dollar

Senast rapporterade vinst: 74,9 miljarder dollar

Hemsida: equinor.com

Exxon Mobil (USA)

Omsättning: 414 miljarder dollar

Senast rapporterade vinst: 55,7 miljarder dollar

Hemsida: exxonmobil.com

Total Energies (Frankrike)

Omsättning: 263 miljarder dollar

Senast rapporterade vinst: 36,2 miljarder dollar

Hemsida: totalenergies.com

(Handel med aktier, fonder och andra finansiella instrument är förenat med risker. Innehållet i detta inlägg ska inte tolkas som ekonomisk rådgivning på något sätt. Du som bloggläsare är ansvarig för dina egna investeringar.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish