Hoppa till innehåll

Avanzas återbetalning av utländsk källskatt 2020-2022. Hur göra?

Avanza kommer, enligt egen utsago, betala tillbaka utländsk källskatt för åren 2020-2022 inom den närmaste veckan. Frågan om utbetalningsdatum har varit en följetång i ett par månader nu och kommunikationen från Avanza har varit minst sagt bristfällig. Skatteverket är naturligtvis inblandat rent praktiskt så jag kan förstå att det inte har varit lätt att spika ett definitivt datum. Det sista jag läste var återbetalning ”i slutet på mars” och där är vi nu.

En läsvärd artikel om utländsk källskatt, de olika reglerna mellan vanligt aktiekonto, ISK-konto, och KF-konto finns på Placeras hemsida. Artikeln heter Så skattar du på utländska aktier och är skriven av Ellinor Beckett.

Tidigare har Avanza betalat tillbaka den utländska källskatten tre år efter att den dragits från ditt konto. Nu har de förkortat ner detta till ett år, vilket är glädjande, men konkurrenten Nordnet införde från och med i januari 2023 en återbetalningspolicy där skatten betalas tillbaka inom en månad. Läs mer om detta här. Dock så finns en viss risk att 100% av skatten inte återbetalas då Nordnet kommer beräkna detta schablonsmässigt. Jag tror dock att schablonen kommer ligga mycket nära verkligheten och gör den inte det så får man som sparare ändå tillbaka pengar som kan återinvesteras betydligt mycket snabbare. Värt att nämna är att Nordea Bank också har en betydligt snabbare återbetalning än Avanza, och har haft så i ett par år redan.

Hur ska vi göra med pengarna?

Vår tanke har varit att återinvestera hela den återbetalda källskatten direkt och samtidigt tajma in x-datumet för några av våra befintliga innehav för att spä på utdelningsskörden en aning. Denna tanke uppstod dock innan Silicon Valley Bank-debaklet och det globala börsraset så nu är planen att vänta en aning och se vad som händer de kommande veckorna. Alternativen blir då som följande:

  1. Flytta pengarna till sparkonton.
  2. Återinvestera pengarna i aktier om ett par veckor/månader.
  3. Återinvestera pengarna i indexfonder om ett par veckor/månader.
  4. Amortera på bolånet.

Spontant så vill jag återinvestera så fort som möjligt men i så fall i en eller ett par aktier som kan stå pall en fortsatt nedgång. Tänker mig hälsovårdsbolag (t. ex GSK, AstraZeneca), dagligvarubolag (t. ex Axfood, Carrefour, Europris, Carlsberg) eller investmentbolag (t. ex Investor, Industrivärden, Öresund). Om börserna svajar för mycket blir det nog indexfonder eller sparkonton. Som sista alternativ tar vi ut pengarna och amorterar ner på bolånet.

Hur tänker ni övriga sparare och investerare kring detta?

(Handel med aktier, fonder och andra finansiella instrument är förenat med risker. Innehållet i detta inlägg ska inte tolkas som ekonomisk rådgivning på något sätt. Du som bloggläsare är ansvarig för dina egna investeringar.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish