Hoppa till innehåll

Portföljens investmentbolag

Investmentbolag utgör en betydande del i nästan alla aktieportföljer jag följer hos andra bloggare. Vissa investerar uteslutande i dessa bolag, antingen direkt eller via Spiltans ”Aktiefond Investmentbolag”, och det är definitivt ingen dålig strategi, även om den blir väldigt Sverigefokuserad. Vi äger aktier i sju olika investmentbolag och månadssparar även i Spiltans fond, som är upp 542% sedan starten 2012.

Vad är egentligen ett investmentbolag?
Det är kort och gott ett bolag vars affärsidé är att äga aktier i andra bolag, både noterade och icke noterade bolag. I fall som Investor och Industrivärden så finns det också ett ägarstyrningsperspektiv då dessa investmentbolag äger betydande delar av vissa bolag. Artikeln ”Så fungerar ett investmentbolag” på Aktiespararnas hemsida ger en bra och snabb överblick för er som vill lära er mer.

Det fina med investmentbolag är riskspridningen plus ett indirekt ägande i onoterade bolag som t.ex Mölnlycke Healthcare, som ingår i Investors onoterade portfölj.

EQT är egentligen inget investmentbolag utan ett riskkapitalbolag som knoppades av Investor för ett par år sedan. Investor är största ägaren och EQT utgör 10% av Investors alla innehav. Vi köpte aktier vid börsnoteringen och har behållit dessa sedan dess.

Rent utdelningsmässigt så skiftar inte investmentbolagen ut överdrivet mycket pengar jämfört med andra bolag men långsiktigt byggs det upp ett större värde i aktien då pengar, som annars kunde ha delats ut, i stället investeras i nya och befintliga bolag i ägarportföljen.

Nedan är listan på våra innehav samt länkar till respektive hemsidor där ni kan läsa mer om respektive bolag och dess olika innehav.

(Handel med aktier, fonder och andra finansiella instrument är förenat med risker. Innehållet i detta inlägg ska inte tolkas som ekonomisk rådgivning på något sätt. Du som bloggläsare är ansvarig för dina egna investeringar.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish