Hoppa till innehåll

Portföljens skogsbolag

Skogsbolag och bolag som sysslar med trä-, papper-, och massaindustri är goda tillgångar att äga oavsett konjunktur. De kan naturligtvis gå upp och ner i värde precis som alla andra aktier men sett i ett längre tidsperspektiv så kommer skog alltid ha ett värde och efterfrågan på både trä- och pappersprodukter kommer aldrig försvinna. Min grundanalys är kort och gott att människor alltid kommer behöva toalettpapper 🙂

I vår portfölj så har SCA funnits med i många många år (och avknoppningen Essity) men under hösten 2022 och i början av detta år har vi långsamt köpt aktier i Billerud, Stora Enso och Holmen också. Ett gäng andra skog-, och pappersrelaterade bolag finns på bevakningslistan; Norske Skog, Metsä, Ahlstrom-Munksjö, Rottneros och UPM-Kymmäne. Det finns också en drös amerikanska och kanadensiska bolag men direktavkastningen är rätt låg så vi står över dessa just nu.

Förutom bolagens omsättning så finns ett intressant nyckeltal att kika på och det är det bokförda värdet av skogen. Stora Ensos skogsinnehav är värderat till 95 miljarder kronor, Holmens 50 miljarder kronor och SCA:s 50 miljarder kronor. SCA är för övrigt Europas största skogsägare med 2,7 miljoner hektar.

Diagrammet nedan är hämtad från SCA:s årsredovisning 2022. Som ni ser har skogsinnehav långsiktigt en väldigt bra utveckling. (Observera att aktiekursen inte nödvändigtvis ser ut på samma sätt för ett börsnoterat skogsbolag.)

Nedan är listan på våra innehav samt länkar till respektive hemsidor där ni kan läsa mer om respektive bolag och dess olika verksamheter.

(Handel med aktier, fonder och andra finansiella instrument är förenat med risker. Innehållet i detta inlägg ska inte tolkas som ekonomisk rådgivning på något sätt. Du som bloggläsare är ansvarig för dina egna investeringar.)

3 kommentarer till “Portföljens skogsbolag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish