Hoppa till innehåll

SBB – kollapsen ett faktum. Viceroy Research fick rätt.

SBB – Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har på mycket kort tid kollapsat och nu ser det ut som om ”storblankaren” Viceroy Research fick rätt i sin analys som publicerades i februari 2022. Fraser Perring på Viceroy har god anledning att känna lite skadeglädje på Twitter nu. Idag rasade småspararfavoriten, under ledning av Ilija Batljan, hela 24%. SBB:s B-aktie noterade sitt all time high på 68 kr så sent som i december 2021 och har nu sett en nedgång på otroliga 91%.

Hos Avanza sitter forfarande 213 000 aktieägare kvar i båten och många passade till och med på att köpa ännu fler aktier idag (!) Att hoppa i livbåten är för sent men frågan är om folk bör bita i det sura äpplet, ta förlusterna och gå vidare. Blir det rättsliga efterspel så blir det nog omöjligt att få ut någon ersättning.

Som jag skrev i mitt inlägg så har jag alltid varit skeptisk till hur SBB och Batljan på så kort tid ”lyckats” med sitt upplägg och när Viceroy släppte sin analys, som jag faktiskt läste i sin helhet, så dök det upp alldeles för många frågetecken för att granskningen skulle kunna avfärdas.

Kreditvärdigheten har sänkts till skräpnivå och det är inte konstigt. SBB sitter på över 80 miljarder kronor i lån i en miljö där räntorna stadigt stiger och lån som måste bindas om. Jag är glad att jag aldrig gick på hajpen om SBB:s förträfflighet och kommer självklart hålla mig borta från allt vad SBB och Batljan heter för all framtid. Men som vanligt, var och en får göra sin egen analys, mitt inlägg skall inte ses som något annat än en reflektion. Med det sagt lämnar jag ordet till SBB:s ordförande Lennart Schuss som i en intervju med Dagens Industri i dag säger:

”Jag tycker vi sköter bolaget väldigt bra”

1 kommentar till “SBB – kollapsen ett faktum. Viceroy Research fick rätt.”

  1. Sbb som fenomen är inget nytt, folkaktier som höjs till skyarna och som sedan faller ihop som suffleer. Någon som kommer i håg årets svensk Refaat el-Sayed och de gravade hundarna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish