Hoppa till innehåll

Månadens transaktioner – juni 2023

Första halvåret för 2023 har nu nått sitt slut och det är snart dags för en efterlängtad semester. Det blev ett par spridda köp i befintliga innehav + ett nytt bolag i juni och en stor del av köpen finansierades med likviden från en aktieförsäljning. Trotjänaren Link Prop Investment avyttrades efter sex år i portföljen. Vinsten blev i princip en hundralapp på själva försäljningen men under årens lopp har vi fått bra precis 10 000 kr i utdelningar.

I föräldrarnas portfölj gör nu Fredrik Lundbergs investmentbolag Lundbergföretagen entré. Det är ett mycket stabilt och välskött företag vars enda nackdel, ur ett utdelningsperspektiv, är just att direktavkastningen är låg. Effekten blir dock att de utdelningar Lundbergföretagen själva får in via sina innehav i Skanska, Handelsbanken, Sandvik och Industrivärden med flera kan återinvesteras, vilket skapar ett stort värde i den egna aktien. Det blir ett visst korsägande då vi äger både Handelsbanken, Industrivärden, Skanska och Holmen separat men det spelar ingen större roll på lång sikt. I dag är Lundbergföretagens innehav värderade till 128 miljarder kronor.

Vi passade även på att utöka innehavet i norska konstgödseltillverkaren Yara International lagom innan x-dagen för utdelningen som damp ner strax efter midsommar. Mer om månadens utdelningar i ett separat inlägg i morgon lördag.

Fondsparandet tickade på via autogiron och en engångsinsättning i de olika Avanzafonderna.

Aktieköp i föräldrarnas portfölj:

AktieBranschLandAntal
Holmen BMaterialSverige5 st
Investor BFinans och fastighetSverige15 st
Lundbergföretagen BFinans och fastighetSverige10 st
SCA BMaterialSverige20 st
TC Energy CorpKraftförsörjningKanada20 st
Tele2 BTeleoperatörerSverige50 st
Yara InternationalIndustrivaror och tjänsterNorge20 st
ÖresundFinans och fastighetSverige15 st

Aktieköp i barnens portfölj:

AktieBranschLandAntal
Handelsbanken AFinans och fastighetSverige20 st
TelenorTeleoperatörerNorge30 st
TrygFinans och fastighetDanmark15 st
ÖresundFinans och fastighetSverige20 st

Fondköp i föräldrarnas portfölj:

FondFondförvaltareAvgift
Avanza Emerging MarketsAvanza0,26 %
Avanza EuropaAvanza0,19 %
Avanza SverigeAvanza0,17 %
Avanza ZeroAvanza0 %
Danske Invest Sverige Beta SA (HSB Bospar)Danske Bank0,30 %
Indeksfond Danmark ANordnet0,20 %
Indeksfond NorgeNordnet0 %
Indeksirahasto SuomiNordnet0 %
Indexfond Europa ESGNordnet0,20 %
Indexfond Global ESGNordnet0,20 %
Indexfond SverigeNordnet0 %
Spiltan Aktiefond InvestmentbolagSpiltan0,20 %
Länsförsäkringar Japan IndexnäraLänsförsäkringar0,20 %

(Handel med aktier, fonder och andra finansiella instrument är förenat med risker. Innehållet i detta inlägg ska inte tolkas som ekonomisk rådgivning på något sätt. Du som bloggläsare är ansvarig för dina egna investeringar.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish